High-tech kehitystä korona-ajan Tampereella

Roidu Touchless Feedback machine

Korona iski reilusti asiakaskokemuksen mittaamisbusinekseen, sillä paitsi että kukaan ei käy oikein missään, kukaan ei myöskään halua koskea oikein mihinkään. Toki tavallisille laitteille on tarjolla antimikrobiset kalvot, mutta parempi tietenkin olisi palautelaite, jota ei tarvitse koskea vastatakseen. Meillä oli valmiiksi jo ratkaisu tähän, Touchless Feedback -palautelaite, joka on ollut käytössä Helsinki-Vantaan lentoasemalla jo vuodesta 2017. Kyseiset laitteet ovat kuitenkin olleet räätälöidyt erikoisversiot, jotka on suunniteltu ja toteutettu mittatilaustyönä juuri Finavialle. Täytyi siis palata piirustuspöydälle.

Paikallista osaamista yhteistyökumppaniksi

Yhteistyökumppaniksi kehitystyöhön löytyi tamperelainen UnSeen Technologies, ketterän tuotekehityksen mestari. UnSeenin taustalla toimii entisiä nokialaisia, jotka hyödyntävät kokemustaan ja osaamistaan tarjoamalla leaniä tuotekehitystä, joka tähtää nimenomaan tuottavan liiketoiminnan ja erinomaisen käytettävyyden yhdistämiseen.

Varsinaiseen kehitystyöhön päästiin käsiksi vasta kesälomien jälkeen elokuun alussa ja ensimmäiset uudet TF-prototyypit valmistuivat jo lokakuun alkupuolella eli palautelaitteen tuotekehitys on sujunut siis ihan uskomattoman ketterästi. Roidun toimitusjohtaja Juha Autio on ollut yllättynyt, kuinka nopeasti homma on edennyt: ”Sekä minä että Esa (UnSeenin toimitusjohtaja) ollaan molemmat oltu Nokialla ja muistetaan hyvin, kuinka kauan tuotekehitysprojektit saattoivat kestää ja mikä määrä rahaa siinä meni. UnSeeniltä aivan äärimmäisen ketterää kehitystä. Projekti on edennyt todella ammattimaisesti ja he ovat vastanneet meidän haasteisiin hienosti ja erittäin nopeasti.”

UnSeenin toimitusjohtaja Esa Alanen kiittää puolestaan Roidua erityisesti päätöksenteon nopeudesta ja kertoo sen mahdollistaneen kehitystyön ripeyden. ”On ihan huippua, että Roidulla päätöksenteko sujuu niin nopeasti ja suoraviivaisesti. Tyypillisesti tuotekehitystiimi tekee kovasti duunia, mutta siihen tueksi tarvitaan tehokasta päätöksentekoa ja tukea yrityksen johdolta.” Tässä maailmantilanteessa toki kehityksellä onkin kiire: Touchless Feedback -palautelaitteelle riittää kysyntää ympäri maailmaa.

Business Finlandin rahoitus mahdollisti vauhdin

Olipa kehitys kuinka ketterää ja päätöksenteko kuinka suoraviivaista tahansa, Juha palauttaa takaisin realiteetteihin, rahaan: ”Kyllä tämän vauhdin mahdollisti nimenomaan se Business Finlandin rahoitus.”

Keskustelut UnSeenin kanssa kehitystyöstä oli aloitettu jo ennen kuin korona iski täydellä voimalla, mutta ilman Business Finlandin myöntämää ”koronarahoitusta” ei siinä tilanteessa olisi voitu edetä lainkaan. BF:n kehittämisrahoitus on tarkoitettu nimenomaan parantamaan ”yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa ja sen jälkeen” ja se tulee suunnata kehittämään ”uusia ratkaisuja tuotteisiin”. Juuri näin Roidulla on tehty. Rahoituksella ei ole katettu sisäisiä kuluja, vaan koko rahalla on ostettu paikallista osaamista. Touchless Feedback -palautelaite on syy siihen, että Roidun tulevaisuuden kuva on niin kirkas koronan toisesta aallosta huolimatta. Koska asiakaskokemuksen mittaamista tarvitaan yhä ja enenevissä määrin.

Korona vain korostaa asiakaskokemuksen merkitystä

Niin koronanaikaisessa kuin sen jälkeisessä liiketoiminnassa asiakaskokemuksen merkitys vain korostuu. On toki ollut tiedossa, että asiakaskokemuksen merkitys ei ole laantumassa muistakaan syistä, mutta esimerkiksi tutkimus- ja konsultointiyritys Gartnerin mukaan korona korostaa asiakaskeskeisyyttä entisestään. Kyky reagoida nopeasti muuttuviin asiakastarpeisiin ja -toiveisiin on keskeinen kilpailuetu globaaleilla markkinoilla. Palautelaitteet ovat edelleen järkevin ja kustannustehokkain tapa kerätä asiakaspalautetta, mutta hygieenisyys korostuu varmasti pitkäksi aikaa tulevaisuuteenkin. Tämä näkyy myös uuden palautelaitteemme kysynnässä.

Patentoidulle Touchless Feedback -laitteelle on ollut kova kysyntä loppukeväästä lähtien jokaisella mantereella. Kehitystyötä on kiirehditty ja ensimmäiset uuden sarjan palautelaitteet on jo käytössä Euroopan ulkopuolelle osana POC-toimitusta. Olemme tehneet kovasti töitä niin kehityksessä kuin myynnissäkin, jotta uusi palautelaite vastaisi asiakastarpeisiin ja löytäisi nopeasti paikkansa markkinoilta. Ja merkittävä kansainvälinen kiinnostus kertoo, että sen se on jo todellakin tehnyt.