Työyhteisö mukana valitsemassa uutta toimitusjohtajaa

Roidu sai uuden johtajan lokakuun vaihteessa: Juha Autio aloitti Roidun toimitusjohtajana syyskuun viimeinen päivä. Uusi johtaja vaikuttaa tietenkin valtavasti johtamaansa työyhteisöön, mistä syystä olikin paitsi yllättävää myös innostavaa, että Roidun tiimi pääsi haastattelemaan uutta toimitusjohtajaa ennen tämän lopullista valintaa. “Olihan se yhteinen toimarivalintatilaisuus ihan mahtavan osallistavaa ja yhteisöllisyyttä luovaa ”, kommentoi Emilia Valkonen, pirtsakka asiakaskoordinaattorimme. “Kertoo mielestäni hyvästä yhteishengestä ja luottamuksesta.

Roidun perustajat Arttu Viitanen ja Antti Niinikoski olivat haastatelleet kaikki Roidun työntekijät kesän ja syksyn aikana, kun uutta toimitusjohtajaa etsittiin. Meiltä kaikilta kysyttiin, millaisen toimitusjohtajan haluamme ja saimme vapaasti kertoa, millaisia ominaisuuksia tulevalta johtajaltamme odotamme ja miksi. “Roidun kaltaisessa nuorekkaassa ja vauhdikkaassa yhteisössä on tärkeää, että henkilökemiat kohtaavat ja kaikki tiimiläiset sopivat porukkaan. Antamalla koko henkilöstölle mahdollisuuden osallistua johtajan valintaan kaikkien mielipide johtajan sopivuudesta voitiin ottaa huomioon. Henkilöstö edustaa yrityksen avainosaamista ja heillä on myös hyvä käsitys siitä, minkälaista johtajuutta tiimimme tarvitsee ”, perustelee Arttu haastattelutilaisuutta.

”Kysymykset olivat meidän näköisiä”

Arttu ja Antti haastattelivat syksyn aikana Juhaa moneen otteeseen ennen kuin hänet tuotiin työyhteisön eteen piinapenkkiin. Teimme hänelle kyselyn – tietenkin. Jokainen työntekijä sai kysyä, mitä ikinä halusi eikä kysymyksiä sensuroitu lainkaan. “Kysymykset olivat meidän näköisiä, ilmensivät meidän persoonallisuuksia ”, kuvailee Emilia kyselyä. “Ne antoivat myös haastateltavalle kuvan siitä, millaiseen paikkaan hän on tulossa ja antoi vielä mahdollisuuden harkita, että haluaako hän oikeasti tulla tällaiseen porukkaan.” Kysymykset olivat suurilta osin tiukkoja: Juhan CV:tä oli tutkittu suurennuslasilla ja kyseltiin tarkkaan hänen aiemmista työpaikoistaan, aiemmista kokemuksistaan ja jopa entisten alaisten arvioita hänestä. Lisäksi iso osa kysymyksistä liittyi johtamiseen ja Juha saikin perustella meille, miksi hän olisi hyvä johtaja ja miten hän sen tekisi. Toki joukossa oli myös kevyempiä kysymyksiä vapaa-ajan vietosta ja esim. GoT:sta.

Koko tilaisuus oli itse asiassa Juhan oma idea: “Ideahan oli vaatimattomasti minun, heitin sen Artulle varmaan ensitapaamisella, että voisi olla hyvä tapa tutustua puolin ja toisin.” Juha sai kyselyn vastattavaksi edellisenä päivänä ja teki parhaansa varmistaakseen, että vastaukset varmasti kuvastivat todenmukaisesti hänen persoonaansa ja mielipiteitään. “Kysymykset olivat hyviä, osa oli varsin henkilökohtaisia, mutta en kokenut niitä epämukaviksi, koska juttelen muutenkin asioistani ihmisten kanssa melko luontevasti ”, kommentoi Juha kyselyä.

”Tervetuloa Roidulle”

Itse haastattelu alkoi Juhan vapaamuotoisella esittelyllä, jonka jälkeen kysely käytiin yhdessä läpi. Juha avasi vastauksiaan ja kysyimme häneltä vapaasti jatkokysymyksiä. Juha selvästi vakuutti meidät: haastattelun lopuksi yksi meistä toivotti Juhan innokkaana tervetulleeksi  ja hetkeä myöhemmin uudesta toimarista intoiltiin yhdessä Roidun Slackissä.

Toki joku voi kyynisesti ajatella, että tämä oli vain show, jolla työyhteisö sai tuntea vaikutusvaltaa, jota heillä ei todellisesti ole. Mutta meistä jokainen on eri mieltä. “Ihan varmasti häntä ei olisi otettu, jos puolet porukasta olisi ollut sitä mieltä, että Juha ei ole meille sopiva ”, kommentoi asiakkuuspäällikkö Teemu Kumpulainen varmana. Kollegansa Katja Rantakeisu jatkaa: “Jos vastaanotto olisi ollut sellainen ‘ihan ok’ niin en usko, että se olisi vaikuttanut valintapäätökseen, mutta jos useat olisivat vastustaneet niin varmasti olisi vaikuttanut. Roidulle on aina yritetty hankkia sellaista tietynlaista porukkaa, joka sopii hyvin yhteen.

Tottahan se on, että työnteko on paitsi mielekkäämpää, myös tehokkaampaa hyvässä, toimivassa työyhteisössä, joten tiimin osallistaminen oman johtajansa valintaan on vain viisasta. “Lähtökohtaisesti henkilöstön vaikutusvalta on useimmissa yrityksissä minimaalinen, mihin tahansa asiaan, joten onhan tämä aivan mahtavaa”, Katja hehkuttaa.