Olemme asiakaskokemuksen mittaamiseen erikoistunut yritys ja olemme huomanneet, että ihmiset todellakin haluavat antaa palautetta saamastaan palvelusta. Näemme tämän tietenkin jokapäiväisessä arjessamme, kun reaaliaikaiseen raportointipalveluumme kertyy kymmeniä tuhansia asiakaspalautteita viikoittain. Mutta tämä halu palautteen antamiselle ei rajoitu ainoastaan palautelaitteisiimme (ja muihin palautteenkeräysratkaisuihimme). Sivuillemme ajautuu valtavasti ihmisiä, jotka haluavat antaa palautetta jollekin yritykselle ja ovat googlettaneet asiakaspalautetta yhdessä yrityksen nimen kanssa ja vahingossa tulleet meidän sivuillemme.
Suomalaiset ovat tunnetusti olleet huonoja antamaan palautetta. Suomalaiset ovat tunnetusti olleet myös varsin tökeröjä asiakaspalvelijoita. Nämä kaksi ominaisuutta ovat täydentäneet toisiaan hienosti vuosikymmeniä, mutta ajat ovat todellakin muuttuneet. Ihmiset ovat oppineet paitsi antamaan palautetta, myös vaatimaan hyvää asiakaspalvelua. Muualla maailmalla asiakaskokemukseen on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota tämän vuosituhannen alusta lähtien, mutta Suomeen asiakaskeskeisyys on vähemmän yllättäen ajautunut jälkijunassa.
Palautteen tulisi ohjata liiketoiminnan kehitystä
Nykyisin alalla kuin alalla asiakaskokemukseen on jo täysin välttämätöntä kiinnittää huomiota, jos yritys aikoo pysyä pystyssä. Erityisesti silloin, jos aikoo menestyä ja kasvattaa liiketoimintaansa. Muutokset kuluttajien käytöksessä ovat pysyviä ja olenkin jo listannut 3 syytä, miksi asiakaskokemuksen merkitys ei tule vähenemään. Asiakaskeskeinen ajattelutapa kannattaa omaksua mieluummin ennemmin kuin myöhemmin ja se tarkoittaa äänen antamista asiakkaalle. Se tarkoittaa sitä, että asiakkailta – niin nykyisiltä kuin potentiaalisiltakin – kysytään, mihin he ovat tyytyväisiä ja mihin he haluavat muutoksia. Eli kuinka heitä voidaan palvella aina vain paremmin.
Asiakkaasi ovat myös kiinnostuneita siitä, mitä palautteelle tapahtuu. Palautetta ei kannata kerätä vain palautteen vuoksi. Asiakaskokemuksen mittaamisen ympärille pitää rakentaa prosessi, asettaa tavoitteita ja nimetä vastuuhenkilö(t). Näin varmistetaan, että palautetta todella viedään eteenpäin ja sitä käytetään toiminnan kehittämiseen ja päätöksenteon tukena. Ainoastaan tavoitteellisella ja systemaattisella asiakaskokemuksen johtamisella saavutetaan kaikki asiakaskokemuksen mittaamisen hyödyt, koska silloin asiakas todella on keskiössä.
Hyvä asiakaskokemus on kilpailuetu
Hyvä asiakaskokemus on myös strateginen kilpailuetu. Koska yhä enenemissä määrin kuluttajat etsivät tietoa ja arvosteluja netistä ennen ostopäätöksen tekemistä, entisten ja nykyisten asiakkaiden mielipiteillä on jatkuvasti kasvava merkitys. Yritykset viestivät asiakkailleen korkeasta asiakastyytyväisyydestä, koska sillä todella on vaikutusta niin nykyisten asiakassuhteiden säilyttämiseen kuin myös uusien asiakkaiden houkuttelemiseen. Joten onko nyt vihdoin tullut aika kuunnella asiakkaitasi (jotka todella haluavat kertoa kokemuksistaan sinulle) ja antaa meidän auttaa sinua siinä? Lue lisää asiakaskokemuksen mittaamisesta.
